Koncert Sarajevske filharmonija i Peter Jablonski – 23. Februar 2018. 20:00, Narodno pozorište Sarajevo

L. van Beethoven: Coriolan uvertira op. 62
S. Prokofjev: Smifonija br. 1, op. 25, D-dur „Klasična“
P. I. Čajkovski: Koncert za klavir i orkestar br. 1, b-mol

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
PETER JABLONSKI Klavir, Švedska

 

Online rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila boxoffice.nps@gmail.com

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića. Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta “Preporod”, a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla “Allegro” sa kojim  je postigla veliki uspjeh i osvojila mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima. Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Baselu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom “Aidimos”. Još kao student predvodila je Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta. Časopis “Žena 21” ju je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. godine bila je dobitnica nagrade “Sloboda” koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo. Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Od 2008. do 2016. godine obavljala je funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.

 

PETER JABLONSKI – klavir

Rođen je u švedsko-polјskoj porodici na jugu Švedske. Veoma rano je pokazao talenat za muziku i već sa pet godina počeo da svira bubnjeve, a sa šest klavir. Nјegov brzi napredak na bubnjevima rezultirao je učešćem na velikim festivalima i nastupima u poznatim dvoranama, poput Village Vanguard u Nјujorku uz muzičare kao što su Buddy Rich i Thad Jones. Dobio je čak i pohvalu od legendarnog Milesa Davisa.

U međuvremenu, Peterova interesovanja su se razvijala i prema klasičnom klavirskom repertoaru, što je dovelo do njegovog prvog solističkog nastupa sa jedanaest godina, kao i debitanskog nastupa sa orkestrom naredne godine, na kojem je izveo Mozartov Koncert za klavir u G duru. U to vreme je upisao Muzičku akademiju u Malmeu, a zatim studije klavira i dirigovanja nastavlja na Royal College of Music u Londonu.
Nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima uključujući BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, La Scala Philharmonic, Tonhalle Zurich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Warsaw Philharmonic, Philadelphia, Los Angeles Philharmonic and Cleveland Orchestra. Sarađivao je sa poznatim dirigentima kao što su Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung i dr.
Osvojio je nagradu Orpheus za svjetsku premijeru i izvedbu klavirskog koncerta posvećenom njemu, kompozitora Wojciecha Kilara, na Warsaw Autumn Festival. Opsežna diskografija ovog pijaniste uključuje snimke koje je napravio za Decca, Deutsche Grammophon, Philips i Altara. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje snimke, uključujući i nagradu Edison za najbolju koncertnu snimku Šostakovičevog prvog klavirskog koncerta i Rahmanjinove Rapsodije na temu Paganini. Također je dobio nagradu Grammophone Classical Music Award za svoje Deutsche Grammophone snimke djela Cécile Chaminade sa Anne Sofie von Otter i Bengt Forsberg.
Dostignuća Petera Jablonskog priznao je i švedski kralj koji mu je 2005. godine dodijelio kraljevsku medalju Litteris et Artibus. Izvršni je direktor Jablonski Piano Academy i umjetnički savjetnik Tokyo International Piano Association. Od 2017. godine profesor je klavira na Royal College of Music u Londonu.