SARAJEVO WINTER FESTIVAL SLAVI EUROPSKE VRIJEDNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE U SVIJETU

Danas je 40. Međunarodni festival Sarajevska zima tradicionalno slavio Europske vrijednosti  BiH i prvi dan proljeća u vrtu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa mladima Sarajeva čitanjem poezije iz Antologije “Harfa” u izdanju Međunarodnog centra za mir.

Ulicama i mostovima Sarajeva, studenti dizajna su šetali sa lutkama u kostimima evropskih kraljica i slavnih licnosti koje su obilježile evropsku i svjetsku povjest:
– Elizabeta od Austrije, kraljica Francuske, 1571.
– Catherine of Aragon, Španska princeza i engleska kraljica 15. Vijek
– Scarlett O’Hara – “Prohujalo sa vihorom”
– Lucrecia Borgia, vojvotkinja od Ferrare
– Kraljica Catherine Hauard
– Lucrecia Borgia, vojvotkinja od Ferrare
– Marija Antoneta, kraljica Francuske, 18. vijek
Građani Sarajeva su aktivno učestvovali u jedinstvenom performansu pored znamenitosti grada, kao što su mural Davorina Popovića, most “Festina Lente”, spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću, i u parkovima i na ulicama koje su svecano okicene zastavama Bosne i Hercegovine i Evropske unije u iscekivanju reintegracije Evrope.

Tacno u podne postavljeni je Sunčani sat, autora: Stjepo Gavrić i Dr. Milutin Radić na zgradi ZOI84. Nakon 33. godine obnovljena je incijativa IPC-a  i Sarajevske zime da se na istom mjestu gdje je postavljen 91. godine vrati sat uz pjesmu mladih Sarajeva “Let the sunshine in”.

U toku dana Festival Sarajevska zima audio vizuelnim perfomansom Multimedijalnog umjetnika i kazališnog redatelj Jonasa Sestakresna, koncertom posvecenja proljecu i Flamencom “Los caminos” – Susreti puteva, najavljuje Olimpijadu kulture Sarajevo 2025 i upucuje u ponoc  projektom skulpturom Samira Plaste “Bosna se vraca sebi”, na najbolji nacin svojim sugradjanima u Evropi poruku da Evropa konacno mora biti nas zajednicki dom bez granica otvoren prema cijelom svijetu.

Ovim događajima obilježen je zavrsetak prvog dijela obiljezavanja 40. godisnjice festivala Sarajevo / Sarajevska zima.

Hvala vam na  učešću i saradnji
Ibrahim Spahić
IPC/SWF
062031594
www.sarajevowinterfest.ba